Må keramik komme i mikroovnen? Kan stentøj tåle mikroovn? Få svaret her.

Kan keramik komme i mikroovnen?

Keramik i stentøj og porcelæn kan som regel godt bruges til at komme i mikroovnen. Andre typer keramik som lertøj og fajance må du ikke komme i mikroovnen, da det kan sprænges under opvarmningen.

Keramik dækker over et bredt spektrum af produkter, og nogle typer egner sig bedre til at komme i mikroovnen end andre. En af de ting, der afgør, om du kan komme en ting i mikroovnen eller ej er, om materialet er porøst eller så tæt, at det ikke suger vand.

Er der revner i keramikken eller glasuren? Så skal det ikke i mikroovnen, uanset om det er stentøj eller porcelæn. Det får bare flere revner og ender med at blive helt ødelagt.

Må lertøj komme i mikroovnen?

Lertøj er porøst og et porøst materiale kan suge vand til sig. Når det kommer i mikroovnen begynder vandet at koge. Det vand, der er fanget i det porøse ler, kan få keramikken til at revne eller sprænges. Du risikerer at både keramikken og mikroovnen bliver ødelagt. Både lertøj og fajance har en overflade, der kan suge vand til sig, så derfor må du aldrig komme det i mikroovnen. Det samme gælder for raku.

Raku er generelt ikke egnet til andet end dekorative emner. Rakukeramik er ikke vandtæt. Det er brændt ved en forholdsvis lav en temperatur og i køkkenet bør du kun bruge raku-ting til opbevaring af tørre og faste produkter.

Må stentøj og porcelæn komme i mikroovnen?

Stentøj og porcelæn kan du som udgangspunkt godt komme i mikroovnen. Du kan altså godt bruge en skål af stentøj til at varme resterne fra i går eller en håndlavet kop til at lave en one-minute-cake.

Når stentøj og porcelæn bliver brændt til en tilpas høj temperatur, får det en tæt overflade, som ikke suger vand. Man siger at leret ”sintrer”. Det får en tæt struktur og en glasagtig overflade, også der hvor det ikke er glaseret.

Er det fabriksproduceret stentøj som f.eks. Bitz, kan du godt forvente, at det er fremstillet til at tåle mikroovn. Er det håndlavet stentøj kan du med rimelighed forvente, at det tåler mikroovn, men er du i tvivl, så lad være. Er der revner i glasuren, skal du undgå at bruge det i mikroovnen.

Stentøj fra Hampen Keramik kan godt tåle mikroovn.