Må keramik komme i ovnen? Kan stentøj tåle at komme i ovnen? Få svarene her.

Kan keramik komme i ovnen?

Du må kun komme keramik i ovnen, hvis det er ildfast eller ovnfast. Stentøj er som udgangspunkt ikke ildfast, så det må kun komme i ovnen, hvis producenten anbefaler det.

Det er en helt almindelig fejl-antagelse, at al keramik kan tåle at komme i ovnen. Den logiske slutning “Det er brændt ved en høj varme, så selvfølgelig kan det klare 200 grader varmluft” holder ikke i virkeligheden.

Selvom stentøj og porcelæn er brændt til en høj temperatur, kan det blive svækket og revne ved store temperaturudsving. Når du tager et fad ud af ovnen, falder temperatur drastisk og det stresser materialet. Keramik du kommer i ovnen kan også revne under opvarmningen. Især hvis opvarmningen og fordelingen af varme i materialet ikke sker jævnt.

Ovnfaste og ildfaste produkter har en høj tolerance overfor store temperaturudsving, men skal også håndteres med opmærksomhed. Når du tager et ildfast fad ud af ovnen, skal du undgå at sætte det på en kold eller våd overflade. Ellers risikerer du at det revner.

Du må aldrig komme fajance i ovnen. Nogle former for lavtbrændt lertøj kan godt tåle at komme i ovnen, men det hører til sjældenhederne. Lad være med at forsøge, hvis du vil give din keramik et langt liv.

Må håndlavet stentøj komme i ovnen?

Håndlavet stentøj er meget sjældent ildfast og derfor må det ikke komme i ovnen – De materialeegenskaber, der gør keramik ildfast eller ovnfast gør også, at leret bliver svært at bearbejde i hånden. Et højt indhold af chamotte – det, der får leret til at virke groft, gør det ikke ildfast eller ovnfast. Ildfast ler egner sig ikke til at dreje i, så ildfaste ting er typisk støbt og for det meste fabriksfremstillede.

På ildfast og ovnfast keramik skal ler og glasur passe ekstra godt sammen, så glasuren ikke krakelerer og revner under de pludselige temperaturforandringer. Leret skal have så lille en termisk ekspansion som muligt og det er kompliceret at lave en stabil og æstetisk tilfredsstillende glasur med de samme egenskaber.

Du kan godt opleve, at en keramiker hævder, at hans eller hendes håndlavede produkter kan tåle at komme i ovnen. Med mindre der er brugt en helt speciel type ler og glasur, vil det dog forkorte produktets levetid væsentligt og potentielt føre til ærgrelser.

Produkterne fra Hampen Keramik er ikke ildfaste eller ovnfaste, så dem må du ikke komme i ovnen.